Terug naar overzicht

Waarom kies ik natuursteen voor mijn terras of oprit?

Je auto recht voor de deur en jij recht in je terrasstoel: met een mooie oprit en een mooi terras is het altijd fijner thuiskomen. Daarom is het belangrijk om je oprit en terras ook goed aan te leggen.

Om je terras of oprit aan te leggen heb je veel verschillende mogelijkheden. Zo namen we even terug al siergrind voor opritten en GeoCeramica voor terrassen onder de loep. Nu is het de beurt aan een andere populaire optie: natuursteen.

Dus: waarom kies ik (wel of niet) natuursteen voor mijn terras en/of oprit?

Waarom kies ik natuursteen voor mijn terras of oprit?

Soorten natuursteen

Alvorens we de voor- en nadelen van natuursteen bespreken, moeten we vermelden dat ‘natuursteen’ een ontzettend brede term is.  

Natuursteen is – zoals de naam al weggeeft – een verzamelnaam voor alle gesteentes die uit de natuur worden gehaald en die na behandeling of bewerking kunnen worden gebruikt als bouwmaterialen. Voorbeelden van populaire natuurstenen zijn basalt, graniet, arduin, leisteen, kalksteen, zandsteen, marmer en kwartsiet.  

Ook al vallen deze gesteentes dus onder één gemeenschappelijke noemer, toch zijn ze onderling heel verschillend. Zo verschillen de bovengenoemde gesteentes allemaal in factoren als hardheid, poreusheid, kleur, behandeling én gebruik

Gesteentes als leisteen, kwartsiet, marmer en (zachte) kalksteen worden enerzijds vaak gebruikt voor terrassen, maar zijn minder geschikt voor oprittenBasalt, graniet, zandsteen en arduin (harde kalksteen) zijn anderzijds wel geschikt voor opritten en worden ook regelmatig gebruikt voor terrassen.

Voordelen van natuursteen 

Ongeacht oprit of terras en ongeacht welke natuursteen je ook kiest, alle gesteentes bieden je gegarandeerd verschillende voordelen: 

  • Weerbestendig: praktisch alle natuurstenen zijn geschikt voor buitengebruik. Zo zijn natuurstenen vorstbestendig en warmtegeleidend, waardoor deze niet kunnen kapot springen tijdens strenge winters en ook beter warmte vasthouden op koele zomeravonden. Daarnaast zijn de meeste natuurstenen ook – mits een goede aanleg – goed bestand tegen water.  

  • Duurzaam: duurzaamheid en stevigheid zijn inherente eigenschappen van natuursteen. Bij een goede aanleg krijg je dan ook gegarandeerd een ondergrond die jarenlang mee zal gaan. 

  • Stijlvol: door de natuurlijke kleurschakeringen, samenstelling en behandeling heeft een natuurstenen oprit of terras ook altijd een heel mooie en luxueuze uitstraling.  

  • Veelzijdig: het aanbod natuurstenen is nagenoeg oneindig. Voor zowel terrassen als opritten heb je meerdere mogelijkheden in verschillende gesteentes, kleuren, vormen en behandelingen. 

Een laatste, maar zeker niet onbelangrijk voordeel is dat natuursteen op mortel kan worden geplaatst. Dit komt omdat natuurstenen sterk aanzuigen. Vaak worden de natuurstenen voor een plaatsing op mortel ingesmeerd met Compaktuna

Nadelen van natuursteen 

  • Relatief duur: een nadeel van natuursteen is dat het – vooral voor opritten – een relatief dure optie is in vergelijking met andere mogelijkheden. Natuurlijk betaal je voor kwaliteit altijd wel een hogere prijs en moet ook gezegd worden dat de prijzen sterk kunnen variëren per type natuursteen. 

  • Krasgevoelig: hoewel natuursteen ontzettend duurzaam en stevig is, zijn de oppervlakten van de meeste gesteenten wel heel krasgevoelig, ook als deze behandeld zijn. Dit is vooral iets waar je rekening mee moet houden bij terrassen. 

  • Vlekgevoelig: bij natuursteen dien je op te passen met vlekken (zoals vet en dergelijke) of vuiligheid. Deze zijn hardnekkig en krijg je er vrijwel niet meer af. Na een tijdje zal dit wel verweren. 

  • Breekbaar: natuurstenen tegels op zich zijn vaak broos en breekbaar. Als je hier bv. niet voorzichtig mee omspringt  bij de aanleg of de tegels te groot zijn, kunnen ze gemakkelijk scheuren of breken. Eens gelegd is dit geen risico meer en vormen de tegels een duurzaam en sterk geheel. 

  • Glad: de meeste natuurstenen zijn iets gladder wanneer ze vochtig worden. 

Natuursteen voor terras of oprit

Natuursteen voor je terras 

Een van de populairste manieren om je terras aan te leggen in natuursteen is met natuursteen terrastegels. Deze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen en kunnen dus voor ieder soort terras worden gebruikt. 

Voor de aanlag van je terras zijn praktisch alle soorten natuurstenen geschikt, dus de keuze hangt volledig af van je eigen voorkeur en smaak. 

Natuursteen voor je oprit 

Net zoals voor terrassen zijn natuursteen tegels ook een populair alternatief om je oprit mee aan te leggen. Toch is het aangeraden om niet dezelfde tegels voor je terras en oprit te gebruiken. Oprittegels komen namelijk meer onder druk te staan van het zware gewicht van voertuigen etc. en vereisen dus andere afmetingen, diktes en vormen. Daarnaast vragen oprittegels ook een andere legaanpak dan terrastegels. 

Verder heb je voor je oprit ook meer opties als het op aanbod aankomt. Zo zijn ook natuurstenen kasseienklinkersecologische bestratingen en grind en split erg in trek. Al deze alternatieven zijn ook even kwaliteitsvol en duurzaam als tegels, dus ook hier hangt de keuze eigenlijk volledig af van je eigen voorkeur en smaak. 

Natuursteen kopen voor je terras of oprit? 

Wil je graag je terras of oprit aanleggen met natuursteen? Ontdek dan ons ruime aanbod terrastegelsklinkerskasseien en grind en split of maak een afspraak voor een adviesgesprek.  

Heb je een vraag? Bel ons!