Terug naar overzicht

Hoe kan je slim omgaan met regenwater?

De auto wassen, het gazon sproeien, planten water geven, het terras schuren… Dat zijn allemaal dingen waar je regenwater voor kan gebruiken. Zo bespaar je heel eenvoudig op je waterverbruik én het is ook nog eens goed voor het milieu. Hoe je regenwater best opvangt en vervolgens slim inzet? Dat ontdek je in dit blogartikel. 

Hoe kan je slim omgaan met regenwater?

Regenwater voor verschillende toepassingen

Er zijn tal van toepassingen waarvoor je regenwater kan gebruiken. Zo zijn er velen die hun gazon of hun planten in de zomer sproeien met regenwater. Van zodra er een periode van droogte is, komt er regelmatig een sproeiverbod. Regenwater is dus de ideale oplossing om je gras ook tijdens droge periodes in topvorm te houden, op voorwaarde dat je het hele jaar door al water opvangt in een regenput-of ton. 

Daarnaast kan je regenwater ook gebruiken voor het wassen van de auto. Doordat er minder kalk in regenwater zit dan in leidingwater, is dit zelfs gunstig voor de lak van je auto. Ook voor terrastegels is regenwater heel interessant, het laat immers geen kringen of strepen na.

Wil je toch nog een stapje verder gaan met regenwater? Mits enkele aanpassingen kan je zelfs je toilet doorspoelen met regenwater of zelfs je kleding ermee wassen. En als dat geen win-win is, want dankzij de 'zachtheid' van regenwater heb je ook nog minder wasverzachter nodig. Belangrijk is wel dat je voor zulke toepassingen een speciale installatie voorziet. Een regenwaterfilter is voor deze toepassingen geen overbodige luxe. 

Regenwater - tal van voordelen

Regenwater gebruiken in huis en in de tuin heeft tal van voordelen. We hadden het al over de besparing van leidingwater of drinkbaar water door het gebruik van regenwater. Daarnaast is regenwater gebruiken goed voor het milieu; Je hoeft immers niet onnodig drinkwater ‘te verspillen’ én je hoeft geen grondwater naar boven te halen om bijvoorbeeld de planten te sproeien, iets wat met een laag grondpeil in de zomer zeker te vermijden is. 

Bovendien verklein je in de tuin, op opritten en terrassen de kans op wateroverlast door het gecontroleerd opvangen van regenwater. De voorwaarde hier is wel dat er goede afwatering door middel van goten en dergelijke wordt voorzien.

Last but not least; regenwater is kwalitatief heel interessant voor bepaalde toepassingen. Zo is het door een lagere kalkwaarde beter voor je planten en laat het, zoals al gezegd, geen kringen achter op je terrastegels of op natuursteen. Regenwater is immers van nature schoon en 'zacht'. 

regenwater opvangen

Regenwater opvangen doe je zo 

Je hoort het; Er zijn heel wat toepassingen waar je regenwater voor kan gebruiken om zo drinkbaar water te besparen. Regenwater is trouwens altijd een betere optie met het oog op het milieu. Maar hoe kan je hier nu echt mee aan de slag?

Er zijn verschillende manieren om efficiënt regenwater op te vangen en te hergebruiken:

Regenton

Een regenton is letterlijk een ton waar regenwater in verzameld wordt. Het regenwater komt meestal vanaf het dak via een goot en vervolgens via een regenpijp in de ton terecht. Een regenton is dus een eenvoudige en goedkope manier om regenwater op te vangen en te bewaren tot gebruik.

Regentonnen zijn er in verschillende maten en modellen, zo zijn er ook compacte exemplaren voor in kleinere tuinen of op terrassen. Ondanks dat deze minder capaciteit hebben, heb je voor kleinere oppervlakken ook minder planten of gras te sproeien. 

Om regenwater gemakkelijk weer uit te regenton te halen, zeker wanneer er niet heel veel water meer inzit, is een kraantje onderaan de regenton handig. Zo kan je eenvoudig de gewenste hoeveelheid water uit de regenton tappen.

TIP

TIP: Denk eraan om je regenton in de winter leeg te laten lopen of het deksel erop te plaatsen zodat er geen regenwater meer in kan. Van zodra het vriest kan een gevulde regenton immers door het uitgezette water scheuren.

Regenwaterput

Een regenput of regenwaterput is een ondergronds bassin dat regenwater opvangt. Doordat het niet meteen zichtbaar is, verstoort het de indeling van de tuin niet.

Regenwaterputten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo zijn er geprefabriceerde regenputten in getrild beton, waarbij de wanden en de bodem van de regenput gelijktijdig gestort werden tijdens de productie. Het betonnen deksel heeft een mangat en een afdekking.

Daarnaast zijn er ook regenputten in plastic verkrijgbaar. Ook deze zijn speciaal ontworpen voor de opvang, opslag en distributie van regenwater. Net zoals bij betonnen regenwaterputten zijn ook de plastic regenputten beschikbaar in verschillende formaten.

Een regenwaterput is idealiter van enkele handige toebehoren voorzien, zoals een terugslagklep, een overloopsifon, een rustige toevoer door middel van één of meerdere regenpijpen en, afhankelijk van waarvoor je het regenwater wilt gaan gebruiken, een filter of zuiveraar.

Kom langs in onze showtuin!
regenwater opvangen

Overtollig water afvoeren van terras, oprit en tuinpad

Hierboven hadden we het al over het afvoeren van regenwater van daken via een goot en een regenpijp tot in een regenwaterton of waterput. Toch kan je een regenwaterput ook vullen met regenwater dat van terrassen, opritten of tuinpaden komt. Een goede afwatering is dan belangrijk, samen met watergreppels, betonnen goten of ACO goten met een onderbak en afgewerkt met een rooster. Zulke goten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en zelfs in verschillende kleuren, zodat er altijd zijn die perfect in het ontwerp van je tuin passen. Wil je het geheel helemaal compleet maken? Kies dan voor bijpassende afvoerputten, van bijvoorbeeld Euroline. 

Meer weten over waterafvoer? Ontdek onze producten voor waterafvoer
aco_euroline_galva_afvoergoot
Heb je een vraag? Bel ons!