Terug naar overzicht

Waterdoorlatende bestrating in een huiselijke omgeving

De grote toename van verharde oppervlakken heeft tot gevolg dat het hemelwater niet meer op een natuurlijke wijze in de ondergrond kan dringen. Grote hoeveelheden hemelwater moeten bijgevolg via rioleringen en waterlopen worden afgevoerd. Bij overvloedige regenval kunnen deze afvoersystemen de toevloed niet meer aan. Riooloverstorten treden in werking en beken, rivieren en straten stormen over.

Waterdoorlatende bestrating in een huiselijke omgeving

Waterdoorlatende betonstraatstenen

Hemelwater laten infiltreren via waterdoorlatende betonstraatstenen biedt een oplossing voor deze waterproblematiek.

Waterdoorlatende betonstraatstenen laten het hemelwater immers ter plaatse infiltreren. Via de fundering wordt het water gebufferd en vertraagd naar de ondergrond afgevoerd. Hierdoor worden enerzijds rioleringen ontlast. Anderzijds wordt tegelijk de steeds verder dalende grondwaterstand op peil gehouden.

Zij vormen dus een efficiënte oplossing, die bovendien tegemoetkomt aan een toenemend milieubewustzijn!

Sinds enkele jaren zijn de waterdoorlatende bestratingen geëvolueerd tot een standaard in de vele grote projecten in België. Deze trend is zich meer en meer aan het verschuiven naar de particuliere woningen. In de bouwschriften van nieuwbouwwoningen wordt er steeds meer rekening gehouden met een minimaal te verharden oprit/terras of het verplichte gebruik van waterdoorlatende bestratingen.

Deze trend is de betonfabrieken zeker niet ontgaan. Waar er vroeger enkel plaats was voor de eerder saaie poreuze betonstraatstenen, betonstraatstenen met verbrede voegen of standaard grasbetontegels, is er nu een enorme keuze aan hippe en stijlvolle oplossingen.

Zo hebben Marlux en Stone & Style enkele knappe ontwerpen ontwikkeld die de waterdoorlatende oprit veel minder saai maken. Er zijn grasbetontegels beschikbaar in verschillende ronde en strakke vormen zoals bijvoorbeeld de Aviena-reeks van Stone & Style. Of een speels klinkerformaat met verschillende breedtes die een uniek patroon vormen in de Hydro Lineo reeks van Marlux.

Het opvullen van de openingen tussen de klinkers of tegels gebeurt het best met een siergrind. Dit zorgt ervoor dat het overtollige water langs de openingen in de grond kan trekken. Met siergrind kan je het geheel bovendien uniek maken. Door niet te kiezen voor een standaard Belgisch Blauwsteentje maar voor bijvoorbeeld Icy Blue, krijg je een trendy effect. Zeker als je het combineert met beton in een donkere kleur.

TIP

Naast de betonnen bestratingen kan je ook kiezen voor kunststof grindmatten van Ecco-gravel of Eurogravel. Deze honinggraatmatten lenen zich ideaal om naast een verharde oprit een extra parking aan te leggen. Door dit te gebruiken, behoud je de volledige waterdoorlaatbaarheid en blijven de steentjes vastliggen zodat je er geen sporen in trekt.

Als je toch kiest voor een gesloten oppervlak, kan je ook nog altijd drainage plaatsen om zo het overtollige water toch nog in de grond te laten dringen.

Heb je een vraag? Bel ons!