Waarom kies ik siergrind voor mijn oprit of parking?
Een goede oprit of parking wordt veel gebruikt. Daarom is het belangrijk om deze goed aan te leggen en ook het juiste materiaal te kiezen. Hiervoor heb je tal van opties zoals beton, klinkers, natuurstenen tegels… maar ook siergrind.
In dit blogbericht leggen we je uit wat siergrind is, welke verschillende soorten siergrind er bestaan en waarom siergrind absoluut een te overwegen optie is om je oprit of parking aan te leggen.
Wat is siergrind?
Siergrind is een verzamelnaam voor verschillende soorten gesteenten die worden gebruikt om paden, opritten, parkings en andere buitenondergronden aan te leggen. Siergrind wordt voornamelijk gewonnen uit bergen, steengroeven, rivieren en zeeën en is verkrijgbaar in verschillende types, kleuren en formaten. Zo bieden we bij Hilfra bv. breukstenen, keien, kiezels en split aan in verschillende kleuren en formaten, van fijne kiezels (2mm – 10mm) tot grotere stenen (30mm – 150mm) en alles daartussenin.
Verschil siergrind en siersplit
De term ‘siergrind’ is een algemene noemer voor alle bovenvermelde gesteenten. Toch onderscheidt men onder deze noemer vaak twee verschillende soorten: het ‘traditionele’ siergrind en het siersplit.
- Siergrind zijn de stenen die voornamelijk uit rivieren en zeeën worden gehaald. Door een eeuwenlange natuurlijke erosie d.m.v. water heeft siergrind een veel gladdere textuur dan siersplit en voelen de stenen fijner aan. Siergrind bestaat dan ook vooral uit gave, afgeronde en vlakkere stenen.
- Siersplit wordt anderzijds voornamelijk uit bergen en steengroeven gewonnen en heeft een ruwere textuur. De stenen voor siersplit worden in grotere blokken uit rots- en bergwanden gekapt en vervolgens vermalen tot kleine, scherpe en hoekige stenen.
Oprit of parking aanleggen met siergrind
Dus: waarom siergrind kiezen om je oprit of parking aan te leggen?
Als het op opritten en parkings aankomt, is siergrind één van de meest populaire oplossingen. In vergelijking met alternatieven zoals klinkers en tegels heeft siergrind een meer luxueuze uitstraling en is het vaak ook duurzamer. Zo wordt siersplit bv. bij uitstek aangeraden voor de aanleg van ondergronden die veel bereden en/of belopen worden.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat siergrind of -split dé ideale oplossing is voor iedereen. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van siergrind en -split verzameld om je te helpen de beste keuze te maken.
Voor- en nadelen siergrind
Voordelen siergrind
- Uiterst praktisch: siergrind is snel en eenvoudig aan te leggen en heeft geen nood aan uitharding zoals beton of paswerk zoals bij tegels of klinkers.
- Waterdoorlatend: de poreuze samenstelling van de ondergrond zorgt dat er geen waterplassen op het siergrind of -split blijven staan na zware regenval. Ook heb je geen risico op ijsvorming bij vriestemperaturen.
- Universeel toepasbaar: Siergrind en -split zijn verkrijgbaar in tal van types, natuurlijke kleuren en formaten. Als je kiest voor siergrind of -split vind je gegarandeerd een gesteente dat je aanstaat.
- Stabiel en duurzaam: de samenstelling van de siergrind- of siersplitondergrond maakt dat de stenen meebewegen naargelang hier voertuigen over rijden of mensen over wandelen. Zo is de ondergrond altijd stabiel en kan deze bv. niet kapotspringen, wat wel het geval is bij tegels en klinkers.
Nadelen siergrind
- Onderhoud: zo eenvoudig als siergrind aan te leggen is, zo tijdrovend kan het onderhoud ervan zijn. Als je bv. veel bomen of planten rond je oprit of parking hebt, kan het wel wat tijd in beslag nemen om takken en bladeren op te ruimen. Ook kunnen sommige soorten siersplit verkleuren na verloop van tijd en kan tussen de openingen van de stenen onkruid groeien. Dit laatste kan je echter voorkomen door eerst grindplaten of -matten aan te leggen.
- Potentiële spoorvorming: Zonder grindplaten of -matten kan spoorvorming in siergrind ontstaan, vooral als hier veel zware voertuigen over rijden. Met grindplaten -of matten kan je dit wel perfect voorkomen.
- Kan lawaai maken: Siergrind of -split geeft geen oorverdovende geluidshinder, maar het is ook geen fluisterbeton. Als je heel gevoelig bent aan geluid of liever een stillere ondergrond wil, moet je hier wel rekening mee houden.
Siergrind of siersplit kopen?
Wil je graag siergrind of siersplit kopen voor je oprit of parking? Ontdek dan ons uitgebreide aanbod grind en split of maak een afspraak om langs te komen. We vertellen je dan graag meer over al onze mogelijkheden en gaan samen met jou op zoek naar de ideale grind of split voor je oprit of parking.