Terug naar overzicht

Waarom kies ik grootformaat betontegels of megategels voor mijn oprit of terras?

Een goede oprit en een goed terras worden veel gebruikt. Daarom is het belangrijk om voor de aanleg van je oprit en terras een sterk en duurzaam materiaal te kiezen. Maar daarnaast moeten je oprit en terras ook mooi zijn. Daarom is het evenwel belangrijk om ook een stijlvol materiaal te kiezen.  

Als we ‘sterk’ en ‘duurzaam’ zeggen, denk je ongetwijfeld aan beton. Maar als we ‘mooi’ en ‘stijlvol’ zeggen, zal beton waarschijnlijk niet in je gedachten passeren. En dat is eigenlijk onterecht. 

In dit blogbericht ontdek je de voordelen van grootformaat betontegels en hoe je hiermee je terras en oprit aan alle bovengenoemde adjectieven kan laten voldoen.

Waarom kies ik grootformaat betontegels of megategels voor mijn oprit of terras?

Belangrijkste voordelen van megategels

Een van de meest vanzelfsprekende voordelen van grootformaat betontegels is natuurlijk de sterkte, hardheid en duurzaamheid van beton als materiaal. Dit harde en zware karakter maakt niet enkel dat grootformaat betontegels slijtvast zijn en een hoge draagkracht hebben, maar ook dat deze goed bestand zijn tegen scheuren en barsten (bv. door vorst). Daarnaast zorgt het gestabiliseerd zand waar de tegels op worden geplaatst ook dat water op de tegels altijd goed wordt afgevoerd en je met betontegels dus geen slipgevaar hebt.  

Verder is beton ook één van de meest budgetvriendelijke materialen om mee te werken. Hierdoor staan grootformaat betontegels ook bekend om een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vormen de tegels een betaalbaar alternatief, zeker in vergelijking met keramische of natuurstenen tegels. 

Tenslotte bieden grootformaat betontegels ook veel mogelijkheden op vlak van uitvoeringen. Zo zijn grootformaat betontegels verkrijgbaar in verschillende varianten, kleuren en formaten. De mogelijkheden voor formaten maken grootformaat betontegels tevens uniek. Veel natuurstenen en keramische tegels kunnen niet in grootformaat worden geproduceerd omwille van de benodigde dikte van de tegels. Deze dikte is bij betontegels echter geen probleemfactor. Betontegels kunnen namelijk worden geproduceerd met een dikte ruim over 10cm. Deze mogelijkheden voor een ‘dikkere’ dikte maken dat de alreeds hoge draagkracht van grootformaat betontegels nog eens extra kan worden versterkt. Dit is ideaal voor oppervlakten die onder een zware druk kunnen komen te staan, zoals opritten en terrassen. 

Uit welke soorten megategels kan ik kiezen?

  • Standaard betontegels: de meest gebruikte betontegels in het algemeen zijn standaard betontegels. Deze worden voornamelijk gebruikt voor openbare bestratingen zoals voetpaden. Standaardbetontegels worden voornamelijk in kleinere formaten aangelegd, maar zijn ook perfect verkrijgbaar in grootformaat uitvoeringen die een pak moderner en stijlvoller ogen.  
  • Behandelde betontegels: behandelde betontegels zijn standaard betontegels die zijn geïmpregneerd of afgewerkt met een beschermende coating. Door deze coating zijn behandelde betontegels beter bestand tegen vuil, water, algen, mossen, etc.. Daarom zijn behandelde betontegels ook vaak de meest aangeraden en worden deze ook vaak verkozen over de standaard betontegels. 

  • Grindbetontegels (siertegels): Een laatste soort betontegels waaruit je kan kiezen zijn grindbetontegels. Deze betontegels, ook wel siertegels genoemd, zijn afgewerkt met een deklaag van siergrind of split. Grindbetontegels waren vooral in het verleden een heel populair alternatief voor terrassen, tuinpaden en opritten omwille van hun natuurlijke uitstraling. Tegenwoordig worden grindbetontegels minder gelegd en vind je deze vaker terug in meer traditionele en landelijke settings. 

Grootformaat betontegels kopen? 

Ben je na het lezen van dit blogbericht helemaal overtuigd van betontegels én wil je deze zelf aankopen voor je oprit en/of terras? Ontdek dan zeker ons ruime aanbod betontegels online of maak een afspraak en bezoek onze outdoor showroom.

Heb je een vraag? Bel ons!