Terug naar overzicht

Waarom een betonnen afsluiting kiezen voor mijn tuinomheining?

In je tuin zijn eigenlijk maar twee dingen belangrijk: privacy en rust. Daarom moet een goede tuinafsluiting niet alleen praktisch en afgesloten zijn, maar ook stijlvol en aangenaam.

Als we stijlvol en aangenaam zeggen, denk je waarschijnlijk niet meteen aan betonplaten. En dat is eigenlijk onterecht. Want betonplaten bieden je vandaag de dag tal van verrassende mogelijkheden.

Dus overweeg je een nieuwe afsluiting te zetten voor je tuin? Dan vertellen we je graag waarom betonplaten hét alternatief kunnen zijn dat je zoekt.

Waarom een betonnen afsluiting kiezen voor mijn tuinomheining?

Waaruit bestaat een betonnen afsluiting?

Een betonnen tuinafsluiting bestaat meestal uit 3 grote onderdelen: betonplaten, betonpalen en afwerkingsmaterialen (toebehoren).

  • Betonplaten: op vlak van betonplaten heb je de keuze tussen ‘traditionele’ betonplaten en rabatten. De traditionele betonplaat is één grote plaat die in zijn geheel tussen de betonpalen wordt geschoven. Betonnen rabatten daarentegen zijn vaak langer en smaller dan betonplaten en worden horizontaal tussen de betonpalen op elkaar gestapeld.
  • Betonpalen: als het op betonpalen aankomt, kan je kiezen tussen eindpalen, tussenpalen, hoekpalen en T-palen. Alle palen zijn voorzien van sleuven naargelang hun toepassing.
    • De eindpalen en tussenpalen heb je voor iedere betonnen afsluiting nodig.
    • De hoekpalen heb je enkel nodig als je tuinomheining een hoek bevat.
    • De T-palen worden over het algemeen het minste gebruikt en heb je enkel nodig als je een tussenschot of tussenafsluiting wil plaatsen.
  • Toebehoren: onder toebehoren vallen alle extra materialen die je nodig hebt om de betonnen afsluiting af te werken zoals afdekkappenkleurstoffen, betonverf en hars. Deze laatste heb je trouwens bijna altijd nodig om je betonnen afsluiting preventief te behandelen na de plaatsing.

Mogelijkheden voor een betonnen afsluiting

Zoals we in de inleiding reeds zeiden, kan je vandaag de dag ook met beton een stijlvolle tuinomheining maken. Je hebt nu namelijk meer mogelijkheden dan de ‘saaie’ en ‘koude’ betonplaten die nog bij oma en opa in de tuin staan. Zo kan je kiezen tussen normale betonplaten en betonplaten met structuur.

  • Normale betonplaat: de betonplaat die nog het meeste weg heeft van de oude en traditionele platen. Dit soort betonplaat is verkrijgbaar in een effen of versterkte uitvoering, maar is op vlak van uitstraling redelijk eenzijdig. Er zijn dan ook zeker mooiere en stijlvollere alternatieven, maar de normale betonplaat biedt je nog wel altijd een degelijke en duurzame optie.
  • Betonplaat met structuur: de moderne en hedendaagse betonplaat. De betonplaat met structuur biedt je tal van opties om een warmere en stijlvolle tuinomheining te plaatsen. Zo kan je kiezen voor een betonplaat met bijvoorbeeld een hout-, baksteen- of latjes-structuur en kan je ook kiezen voor platen met een boog.

Beide soorten betonplaten bieden je dezelfde degelijkheid en robuustheid. Als je goede betonplaten gebruikt, krijg je dan ook gegarandeerd een betrouwbare en stevige tuinomheining. Voor de uiteindelijke keuze van je betonnen afsluiting kan je daarom best uitgaan van je eigen persoonlijke voorkeur.

Voordelen van een betonnen afsluiting

  • Duurzaam: beton is één van de stevigste bouwmaterialen. Een goede betonafsluiting kan dan ook tot 30 jaar meegaan.
  • Stijlvol: de hedendaagse opties maken dat je een stijlvolle tuinafsluiting naar je eigen smaak kan plaatsen.
  • Onderhoudsvriendelijk: betonplaten zijn eenvoudig te reinigen en proper te houden met een tuinslang of hogedrukreiniger.
  • Geluidswerend: een goede betonnen afsluiting werkt geluidswerend en zorgt voor minder lawaai uit de omgeving.

Zelf een betonnen afsluiting plaatsen?

Ben je handig en van plan om zelf je betonafsluiting te plaatsen? Via onderstaand stappenplan heb jij in no-time een nieuwe tuinafsluiting!

Stap 1

Span een touw op de plaats waar de schutting moet staan. Plaats de paal altijd tot tegen het touw zodat je een rechte afsluiting bekomt.

Stap 2

Graaf of boor een put. Deze moet diep genoeg zijn voor de paal in te zetten.

Stap 3

Plaats de eerste paal in de put op de gewenste hoogte en zorg ervoor dat deze recht staat. Gebruik hiervoor een waterpas

Stap 4

Fixeer de paal met 2 zakken minute beton (gebruiksaanwijzing op de zak)

Stap 5

Als de beton aan het drogen is, kan je alvast berekenen waar de volgende palen moeten komen. Graaf of boor vervolgens de putten hiervoor.

Stap 6

Ondertussen staat de eerste paal goed vast en kan je aan de verdere opbouw beginnen. Schuif de eerste plaat in het rabat van de paal. Probeer de betonplaat door middel van onderstutting met de waterpas recht te zetten.

Stap 7

Zet de volgende paal in de put en zorg ervoor dat je de betonplaat op de juiste hoogte in het rabat kan schuiven. Zet de paal recht met de waterpas en fixeer ook deze met 2 zakken minute beton.

Stap 8

Herhaal deze handeling tot je op het einde komt. Als het achteraan niet goed uitkomt, kan het zijn dat je de laatste platen moet aanzagen met een diamantzaag.

Stap 9

Wanneer alle palen staan, kan je beginnen met het vullen van vakken. Schuif plaat per plaat bovenaan in de gleuven. Bij dubbele motieven gebeurt dit op dezelfde manier, enkel heb je dan dubbel zoveel platen.

Stap 10

Zorg ervoor dat structuurplaten op dezelfde manier in de gleuf gestoken worden zodat het patroon niet verstoord wordt.

TIP

Gebruik betonhars om de levensduur van de platen te verlengen. Liever een andere kleur? Je kan altijd betonlazuur of betonverf gebruiken om de palen/platen te schilderen. Een voegstrip tussen de platen zal dan weer zorgen dat er geen kleine kiertjes tussen de platen komen.

Betonafsluiting kopen?

Wil je graag een complete betonafsluiting voor je tuin kopen? Ontdek dan ons ruime aanbod betonplaten, -palen en toebehoren of maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Heb je een vraag? Bel ons!