Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen getrommelde en ongetrommelde klinkers?

Als je graag je oprit, terras, tuinpaden, etc.. wil (her)aanleggen, dan vind je met klinkers gegarandeerd wat je zoekt. Het bestratingstype is dan ook één van de meest populaire alternatieven en biedt tal van mogelijkheden op vlak van uitvoeringen.

Maar bij de keuze van je klinkers is het ook belangrijk om – naast uitvoering – goed naar de afwerking te kijken. Zo kan je bij de meeste klinkers namelijk kiezen voor een getrommelde of ongetrommelde afwerking. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide afwerkingen?

Wat is het verschil tussen getrommelde en ongetrommelde klinkers?

Wat zijn getrommelde en ongetrommelde klinkers?

Getrommelde klinkers

Getrommelde klinkers zijn klinkers die na productie opzettelijk worden beschadigd. Het doel van deze ‘bewerking’ is om de klinkers een verouderde en rustieke uitstraling te geven.

Klinkers trommelen kan op twee verschillende manieren. Bij een ‘klassieke’ trommeling worden de klinkers in een trommel rondgedraaid (vandaar de naam). Doordat de klinkers in de trommel botsen, breken kleine stukjes van de randen en hoeken af en raakt het oppervlak van de klinkers licht beschadigd.

Bij een ‘in-line’ trommeling worden de klinkers machinaal bewerkt. Dit is een modernere techniek waarbij enkel het oppervlak van de klinkers licht wordt beschadigd. De randen en hoeken worden niet bewerkt en blijven daarom mooi recht.

Onderaan op de foto: Getrommelde kleiklinker - Ancienne Belgique Bordeaux

Ongetrommelde klinkers

Ongetrommelde klinkers zijn klinkers die na productie niet worden beschadigd. Hierdoor behouden deze klinkers een egale afwerking en een strakke en moderne look.

Ongetrommelde klinkers hebben dus meestal een strakke kant die vaak over een afstandshouder beschikken. Dit is een heel dunne verdikking aan de zijkant van de klinkers zodat de zichtbare, strakke kanten niet helemaal tegen elkaar komen.

Daarnaast zijn er ook ongetrommelde klinkers waarvan de randen wel licht bewerkt worden en voorzien worden van vellingkanten. Deze kanten verminderen de kans op beschadigingen tijdens het aanleggen van de klinkers.

Onderaan op de foto: Ongetrommelde betonklinker - Antares Nemo 

Ongetrommelde klinkers
TIP

Heeft een getrommelde of ongetrommelde afwerking een invloed op de prijs?

De keuze voor een getrommelde of ongetrommelde afwerking heeft doorgaans geen grote invloed op de prijzen van klinkers. Het verschil tussen getrommelde en ongetrommelde klinkers ligt meestal tussen de 5 en 10 euro per m². 

 

Belangrijkste voordelen getrommelde en ongetrommelde klinkers

 

      Ongetrommelde klinkers

 

      Getrommelde klinkers

 

  • Moderne en strakke look

  • Verouderde en rustieke look
  • Goed bestand tegen vuil en onkruidgroei
  • Goed bestand tegen vuil en onkruidgroei
  • Minder slipgevaar door oneffenheden
  • Geen afstandhouders nodig tijdens aanleg
  • Tal van toepassingen (opritten, terrassen, tuinpaden,…)
  • Tal van toepassingen (opritten, terrassen, tuinpaden,...)
  • Past bij alle soorten woon- en bouwstijlen
  • Past vooral bij moderne en strakke woon- en bouwstijlen

 

 

Ontdek een greep uit ons aanbod getrommelde klinkers

Bekijk alle getrommelde klinkers

Ontdek een greep uit ons aanbod ongetrommelde klinkers

Bekijk alle ongetrommelde klinkers
Heb je een vraag? Bel ons!