Terug naar overzicht

Terrastegels of terrasplanken: wij helpen je kiezen!

De lente is eindelijk hier! Tijd om je terras eens grondig aan te pakken en te genieten van de eerste zonnestralen. Als je overweegt om je terras helemaal opnieuw aan te leggen, geven we je graag wat tips om de juiste materialen te kiezen. Het is niet iets wat je elk jaar doet, dus het is belangrijk om goed na te denken over welk type terras het beste past bij jou en je tuin. We helpen je bij het kiezen van het juiste materiaal door de voor- en nadelen van verschillende opties toe te lichten. Ontdek onze tips in dit blogartikel!

Terrastegels of terrasplanken: wij helpen je kiezen!

Begin met jezelf af te vragen welke stijl je wilt voor je terras. Ga je voor een robuuste uitstraling of verkies je een moderne look? Wat je smaak ook is, we hebben het juiste materiaal voor jou. Of je nu kiest voor terrastegels of terrasplanken, er zijn tal van opties in verschillende materialen en stijlen beschikbaar.

Verschil tussen terrastegels & terrasplanken

Bij het kiezen van materialen voor je nieuwe terras zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het onderscheid tussen terrastegels en terrasplanken zit vooral in prijs en onderhoud. Daarnaast lichten we graag de verschillen op gebied van installatiegemak en duurzaamheid toe. 

Prijs

De kosten van jouw terras worden voornamelijk beïnvloed door het gekozen materiaal en de grootte van jouw terras. De prijs van zowel de terrastegels als de terrasplanken zelf is natuurlijk één ding maar het is vooral belangrijk om rekening te houden met de kosten voor opbouw en aanleg (denk aan een frame, lijm, voegsel of andere accessoires). Terrastegels zijn over het algemeen goedkoper dan terrasplanken. Vergeet echter niet dat er een grote variatie bestaat in prijs, afhankelijk van het soort materiaal en de kwaliteit ervan. Bovendien vereisen houten terrasplanken nog steeds bijkomende kosten voor onderhoud. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken maar ook naar de langetermijnkosten en onderhoudsvereisten wanneer je een keuze maakt. 

Installatie

Terrastegels worden meestal gelegd op een stabiele ondergrond van zand of cement, wat een relatief eenvoudig installatieproces vereist. Meestal is hier wel nauwkeurigheid en vakmanschap vereist, vooral bij keramische tegels die verlijmd moeten worden. Terrasplanken worden meestal vastgeschroefd op een stevig frame van hout of metaal, dat op zijn beurt op de ondergrond wordt bevestigd. Hoewel dit een extra stap toevoegt aan de installatie, kan het in sommige opzichten eenvoudiger zijn dan het leggen van tegels omdat het frame al meteen een gelijkmatige basis biedt voor de planken.

Duurzaamheid

Beide materialen kunnen duurzaam zijn, maar dit hangt af van het specifieke materiaal dat je kiest. Bijvoorbeeld, keramische tegels staan bekend om hun uitzonderlijke duurzaamheid, terwijl standaard betontegels mogelijks minder lang meegaan. Zo kunnen composiet terrasplanken bijvoorbeeld ook duurzamer zijn dan geïmpregneerde grenen planken. 

Onderhoud

Terrastegels zijn over het algemeen gemakkelijker te onderhouden, omdat ze regelmatig kunnen worden schoongemaakt met water en zeep. Terrasplanken vereisen mogelijk meer onderhoud, zoals regelmatig schuren en opnieuw oliën om ze in goede staat te houden.

Over het algemeen kunnen beide opties een prachtig terras creëren, maar de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, budget en de specifieke vereisten van de locatie.

Voorkeur voor terrastegels? 

Gaat jouw voorkeur uit naar terrastegels? Dan heb je de keuze uit verschillende keramische en natuursteen terrastegels, megategels of gecoate betontegels bijvoorbeeld. Elke tuintegel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees verder en kom te weten welke terrastegel jij nodig hebt.

Betontegels/Megategels

Prijsklasse: € 21 - € 184/m² incl. BTW

Op zoek naar een strakke, onderhoudsvriendelijke betontegel in groot formaat? Dan zijn onze megategels exact wat je nodig hebt! Gemaakt van beton, bestaan deze tegels uit een mix van zand, grind, cement en kleurstof. Sommige varianten bevatten zelfs granulaatsteentjes in de toplaag, wat helpt om hun kleur langer te behouden.

Het onderhoud van megategels is eenvoudig en minimaal. Deze tegels kan je het beste bij droog weer schoon borstelen (opgelet: we raden ten strengste af om een hogedrukreiniger te gebruiken op betontegels!). Daarnaast adviseren we om ze twee keer per jaar (februari/maart en augustus/september) te behandelen met Greenaway om groenaanslag te verwijderen en te voorkomen dat hardnekkig mos ontstaat. Het is heel normaal dat er gebruikssporen ontstaan op megategels; bij morsen kunnen er lichte vlekken verschijnen die na verloop van tijd door weer en wind zullen vervagen, maar dit kan wat tijd vergen. Als je altijd een vlekkeloos terras wilt hebben, is een betontegel wellicht niet de ideale keuze voor jou.

Megategels plaatsen kan eenvoudig en budgetvriendelijk gebeuren op een zandcementbed met een straatlaag. Het voegen met onkruidvrij voegzand is altijd een verstandige keuze om de kans op onkruidgroei te minimaliseren.

Als je dus op zoek bent naar een tegel die bijna geen onderhoud vergt, gemakkelijk en voordelig te plaatsen is, en je budgetvriendelijk wilt blijven, dan is de megategel de ideale keuze voor jou. 

Ontdek ons aanbod betontegels
Megategels

Gecoate betontegels

Prijsklasse: € 23 - € 65/m² incl. BTW

De structuur van deze betontegel is identiek met die van een megategel, behalve dat deze wordt voorzien van een print en coating. Hierdoor kunnen betontegels met een mooier uiterlijk en zonder vlekken worden geproduceerd. Dankzij de coating zijn de poriën volledig afgesloten, waardoor vlekken geen kans krijgen en de kleur en print van de betontegel op lange termijn behouden blijven.

Gecoate betontegels zijn ook gemakkelijk te onderhouden, net als bij megategels raden we aan om regelmatig te borstelen. Echter, bij gecoate betontegels is het ook mogelijk om af en toe lichtjes te schuren met Terras New. Opnieuw, vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, maar een terrasreiniger met borstels is zeker aan te bevelen.

Ook de plaatsing van gecoate betontegels verloopt ook op dezelfde manier als bij megategels. Je kunt eventueel voegen met polymeerzand overwegen, vooral bij gecoate betontegels met afstandhouders. Dit zorgt voor stevige voegen die onkruid geen kans geven.

Als je dus op zoek bent naar een tegel met minimaal onderhoud, gemakkelijke en voordelige installatie, en vooral vriendelijk voor je portemonnee, dan is de gecoate terrastegel echt iets voor jou.

Ontdek ons aanbod gecoate betontegels

GeoCeramica/Kera Linea tegels

Prijsklasse: € 72 - € 99 /m² incl. BTW

GeoCeramica biedt het beste van beide werelden met een betontegel met daarbovenop een 1 cm keramische toplaag die tijdens de productie wordt verlijmd. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van keramiek zonder extra verlijming, terwijl keramiek van nature geen poriën heeft dankzij het bakproces. Met GeoCeramica hoef je je geen zorgen te maken over scheuren of losraken, omdat ze worden geplaatst met een methode vergelijkbaar met betontegels. Dit maakt het perfect voor wie graag keramische terrastegels wil zonder lokale verlijming.

GeoCeramica terrastegels zijn voorzien van een antislip laag voor extra veiligheid. Natuurlijk kan er wat vuil blijven hangen, daarom raden we aan om je terras af en toe te reinigen met Intens Clean

Net als megategels en gecoate betontegels wordt GeoCeramica geplaatst op een zandcementbed met een straatlaag. De beton onder de keramische tegel heeft ook afstandhouders, waardoor deze terrastegels ook met een polymeervoegsel kunnen worden geplaatst. Dit zorgt voor een stevige voeg, waardoor onkruid geen kans krijgt. Onkruidvrij voegzand is ook altijd een optie.

Ontdek ons aanbod GeoCeramica tegels

Keramische terrastegels

Prijsklasse: € 25 - € 122 /m² incl. BTW

Keramische terrastegels zijn uiterst duurzaam en worden in België het meest gekozen voor terrasverharding. De populariteit van deze tegels is vooral toegenomen sinds de introductie van de 2 cm dikke varianten, die niet barsten of breken bij bevriezing na verlijming. 1 cm dikke keramische tegels daarentegen zijn niet vorstbestendig; voor terrassen is een minimale dikte van 1,8 cm vereist vanwege de grote krachten die bij verlijming ontstaan. Bij een dunne tegel kan de spanning op de toplaag te hoog worden, waardoor deze kan barsten of losbreken.

Keramische terrastegels bieden een eindeloze keuze dankzij de mogelijkheid om allerlei materialen na te bootsen, zoals steen, kwarts, beton of hout. Bovendien kunnen keramische tegels in grootformaten worden geproduceerd, variërend van standaard 60x60cm tot zelfs 120x120cm en groter.

Het is echter belangrijk om op te merken dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen keramische terrastegels. Bij budgettegels kan de print minder realistisch zijn, komt de structuur van de tegel mogelijk niet overeen met de print en kunnen ze moeilijker te bewerken zijn, wat kan leiden tot scheuren of afbreken. De antislip laag kan ook minder effectief zijn in vergelijking met kwalitatieve tegels. Bij kwalitatieve tegels heb je tot 32 verschillende prints waardoor meer dan 10m² verschillend is. Bij een budgettegel daarentegen komt steeds dezelfde print terug. 

Keramische terrastegels van 2 cm worden op de chape verlijmd en kunnen traditioneel gevoegd worden. We raden aan om een ontkoppelende lijm (zoals SikaCeram 295) te gebruiken, vooral voor betere bestendigheid tegen temperatuurschommelingen. Op een betonnen ondergrond is een waterdichte lijm met ontkoppelende eigenschappen (zoals SikaCeram 500) nodig voor een langere levensduur. Hoewel deze lijmen duurder zijn dan standaard professionele lijm (zoals SikaCeram 250), bieden ze meer zekerheid voor langdurig plezier.

Keramische terrastegels hebben een antislip laag, waardoor vuil kan blijven hangen. Om dit te verwijderen, raden we aan om je terras af en toe schoon te maken met Intens Clean. Keramische terrastegels zijn ideaal voor intensief gebruik en kunnen altijd gemakkelijk worden gereinigd.

Ben je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke terrastegel die gemakkelijk te reinigen is en krasbestendig is, dan is de keramische terrastegel iets voor jou.

Ontdek ons aanbod keramische terrastegels

Natuursteen terrastegels

Prijsklasse: € 48 m² - €172 /m² incl. BTW

Natuursteen terrastegels bieden een unieke en authentieke uitstraling, omdat ze rechtstreeks uit de natuur komen. Elke tegel heeft zijn eigen unieke kleuren, texturen en patronen, waardoor een terras een natuurlijk en organisch karakter krijgt. Van warme aardetinten tot levendige kleuren, natuursteen biedt een breed scala aan mogelijkheden die perfect passen bij elke stijl en voorkeur.

Natuursteen terrastegels zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook buitengewoon duurzaam. Zo zijn ze bestand tegen slijtage, extreme hitte, vorst of vochtigheid. Goed onderhouden natuursteen terrastegels kunnen tientallen jaren meegaan, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor buitenruimtes.

Het onderhoud van natuursteen terrastegels is over het algemeen eenvoudig. Kleine vlekken door morsen kunnen na verloop van tijd vervagen, waardoor de tegels hun prachtige uitstraling behouden met minimale inspanning. We raden aan om een voedende reiniger zoals Floor Energy te gebruiken om de natuurlijke schoonheid van de tegels te behouden.

Natuursteen terrastegels worden meestal geplaatst in mortel, maar kunnen ook worden verlijmd, afhankelijk van de specifieke vereisten en voorkeuren van het project. Deze veelzijdigheid in installatie maakt natuursteen een geschikte keuze voor verschillende toepassingen en omgevingen.

Als je een tijdloze en elegante optie zoekt die lang meegaat, dan zijn natuursteen terrastegels wat je nodig hebt voor je project!

Ontdek ons aanbod natuursteentegels

Voorkeur voor terrasplanken?

Terrasplanken zorgen voor een rustgevende en natuurlijke look voor jouw terras. Wie aan terrasplanken denkt, denkt vaak aan hout. Tegenwoordig kan je dezelfde houtlook ook bekomen met composiet of kunststof terrasplanken. Ontdek de voor- en nadelen van onze verschillende soorten terrasplanken hieronder.

Houten terrasplanken

Prijsklasse: € 27,81 - € 131,57/m² incl. BTW

Houten terrasplanken zijn geliefd vanwege hun warme en uitnodigende uitstraling, waardoor ze een populaire keuze zijn voor terrasvloeren. Met hun natuurlijke schoonheid en tijdloze charme voegen ze een vleugje rustieke elegantie toe aan je buitenomgeving. Het grote voordeel van houten terrasplanken is hun veelzijdigheid in ontwerp en stijl. Of je nu kiest voor hardhout zoals Ipe, exotische houtsoorten zoals Padouk, of duurzame alternatieven zoals thermisch gemodificeerd hout, er is altijd een houten terrasplank die perfect past bij jouw smaak.

Naast hun aantrekkelijke uiterlijk zijn houten terrasplanken ook enorm duurzaam. Met de juiste zorg kunnen ze vele jaren meegaan. Regelmatig onderhoud, zoals reiniging en het aanbrengen van beschermende coatings, helpt de levensduur van de terrasplanken te verlengen en hun natuurlijke schoonheid te behouden. Een ander pluspunt van houten terrasplanken is het comfort en de warmte die ze bieden onder je voeten. Ideaal om blootvoets rond te lopen op een warme zomeravond! 

Houten terrasplanken brengen een natuurlijke sfeer in je buitenruimte. Als je op zoek bent naar een tijdloze en veelzijdige optie voor je terras, dan zijn houten terrasplanken een perfecte keuze.

Ontdek ons aanbod houten terrasplanken
houten terrasplanken

Composiet terrasplanken

Prijsklasse: € 83,95 - € 229,33/m² incl. BTW

omposiet terrasplanken zijn een aantrekkelijke en duurzame keuze voor buitenruimtes en worden steeds populairder vanwege hun veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Ze combineren houtvezels met kunststofharsen voor een materiaal dat de natuurlijke uitstraling van hout behoudt, maar minder gevoelig is voor verrotting, vervorming en insectenschade.

Een belangrijk onderscheid tussen composiet terrasplanken is het verschil tussen holle en massieve varianten. Holle composiet terrasplanken zijn lichter en gemakkelijker te installeren, vaak ook goedkoper. Maar ze kunnen gevoeliger zijn voor doorbuigen, vooral bij lange overspanningen. Massieve composiet terrasplanken bieden meer structurele stabiliteit en duurzaamheid, minder kans op doorbuigen en kunnen zwaardere belastingen dragen, waardoor ze ideaal zijn voor plaatsen met veel voetverkeer of meubilair.

Als het om onderhoud gaat, hebben composiet terrasplanken over het algemeen minder zorg nodig dan natuurlijk hout. Ze hoeven niet geverfd, gebeitst of verzegeld te worden en zijn bestand tegen vervaging, vlekken en schimmel. Een regelmatige reiniging met water en zeep is meestal voldoende om ze er als nieuw uit te laten zien.

Met hun onderhoudsgemak en veelzijdigheid zijn composiet terrasplanken een populaire keuze voor moderne terrasontwerpen.

Ontdek ons aanbod composiet terrasplanken
composiet terrasplanken

Conclusie

Bij het kiezen tussen terrasplanken en terrastegels zijn er dus verschillende factoren om te overwegen, zoals esthetiek, duurzaamheid, onderhoudsgemak en budget. Terrasplanken bieden een warme, natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, terwijl terrastegels een breed scala aan ontwerpen en stijlen bieden, vaak met een strakkere uitstraling. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk materiaal af te wegen en te kiezen op basis van je specifieke behoeften, smaak en levensstijl.

Heb je toch nog twijfels over de juiste keuze van materiaal? Maak dan gerust een afspraak voor een bezoek aan onze showtuin, waar je onze materialen kunt bezichtigen en ervaren in een geplaatste setting. Onze experts staan voor je klaar om je te voorzien van advies op maat en om al je vragen te beantwoorden.

Als je al weet wat je wilt, ben je natuurlijk ook van harte welkom in onze winkel. Hier kun je terecht voor het afhalen van materialen en producten, zonder afspraak. Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste producten voor jouw project.

Bezoek onze showtuin Kom langs in onze winkel
Heb je een vraag? Bel ons!