Terug naar overzicht

Hoe bouw ik een buitenhaard?

Een buitenhaard is een absolute meerwaarde voor iedere tuin en ieder terras. Je creëert meer warmte en gezelligheid en je kan er het hele jaar door van genieten. We horen van onze klanten dan ook vaak dat het één van de beste buiten-investeringen is die ze al hebben gedaan.

Wil jij ook een buitenhaard in je tuin of op je terras? Dan vertellen we graag uit welke soorten buitenhaarden je kan kiezen en hoe je zelf een stijlvolle buitenhaard kan plaatsen. Stroop je mouwen almaar op!

Hoe bouw ik een buitenhaard?

Types tuinhaarden

Er bestaan verschillende soorten tuinhaarden, elk met hun eigen eigenschappen. Stap één is dus kiezen hoe je je haard het liefste aansteekt. We hebben alvast een handig overzicht gemaakt.

Buitenhaarden op hout of kolen

Buitenhaarden op gas

 • Meest traditionele type buitenhaard
 • Geen rookkanaal nodig
 • Altijd een rookkanaal nodig
 • Snel aan te maken 
 • Aanmaken kost tijd
 • Minder natuurlijk vuurbeeld
 • Mooi natuurlijk vuur
 • Gasflessen nodig

Buitenhaarden op bio-ethanol

Buitenhaarden op gel

 • Geen rookkanaal nodig
 • Geen rookkanaal nodig
 • Geen rook- en geurvorming
 • Geen rookvorming
 • Mooie vlammen 
 • Minder natuurlijk vlammenbeeld
 • Eén van de duurste types buitenhaarden
 • Duurste type buitenhaard

Inbouw of opbouw buitenhaard?

Stap twee is kiezen voor stijl en afwerking. Bij Hilfra maken we het verschil tussen twee verschillende soorten buitenhaarden; de 'ingebouwde' buitenhaarden en de 'opgebouwde' buitenhaarden.

Buitenhaard inbouw

Ingebouwde buitenhaarden zijn buitenhaarden die bestaan uit een bak of behuizing. Deze bak of behuizing wordt ingebouwd in een groter geheel, zoals een muur, steenkorf of een vuur-/hittebestendige constructie. Ingebouwde buitenhaarden hebben vaak een moderne en strakke uitstraling.

In ons assortiment vind je een inbouw buitenhaard/BBQ van het merk Horticult. Deze kan in verschillende maten en op verschillende manieren in een muur of steenkorf worden ingebouwd. De BBQ is gemaakt uit Cortenstaal en is voorgemonteerd verkrijgbaar, inclusief rooster. Indien je deze inbouwt in een steenkorf, moet de korf nog gevuld worden met breuksteen en is deze vervolgens klaar voor gebruik.

buiten-openhaard

Opgebouwde buitenhaarden

Opgebouwde buitenhaarden hebben geen bak of behuizing, maar worden van de grond opgebouwd. De meeste zijn gemetselde buitenhaarden en kan je zelf samenstellen met de modulaire bouwelementen van MOODUL Creations. Deze worden gemaakt van kwalitatief beton en zijn eindeloos combineerbaar. Zo kan je niet enkel openhaarden bouwen maar bijvoorbeeld ook een volledige buitenkeuken.

Een buitenhaard plaatsen in steenkorven?

Gekozen voor een inbouw openhaard? Onze inbouw-buitenhaarden zijn gemaakt van Cortenstaal en werken op hout of kolen. De haarden zijn multifunctioneel (ook te gebruiken als bbq) en eenvoudig te plaatsen met het juiste stappenplan.Let op; maak het bovenste rooster van de steenkorf/steenkorven maar aan één kant vast zodat je de korf/korven nog kan openen om deze te vullen.

Stap 1

Monteer je steenkorf

Het eerste wat je moet doen om je inbouw-buitenhaard te plaatsen, is je steenkorf of steenkorven monteren. Dit doe je door de roosters van de steenkorf/steenkorven aan elkaar te bevestigen met een knijptang en ringkrammen. Als je je steenkorf/steenkorven ook tegen een muur of ander oppervlak wil bevestigen, kan je aanvullend scherm- en/of muurbeugels gebruiken.

Let op; maak het bovenste rooster van de steenkorf/steenkorven maar aan één kant vast zodat je de korf/korven nog kan openen om deze te vullen.

TIP

Maak de roosters van je steenkorf/steenkorven eerst in het midden en op de hoeken aan elkaar vast. Plaats daarna ook ringkrammen in alle andere vakjes/openingen van de buitenkanten van de roosters. Op deze manier ben je zeker dat de roosters goed en recht aan elkaar vasthangen.

Stap 2

Plaats de korf/korven op een stevige ondergrond

Als je steenkorf/steenkorven in elkaar staan, moet je vervolgens een stevige ondergrond maken om deze op te plaatsen. Dit doe je best met stenen of met stabilisé. Controleer ook zeker of de ondergrond waterpas is.

Plaats daarna grondankers of stabiliteitspalen (eventueel met voetplaten) op de ondergrond. Deze dienen om de steenkorf/steenkorven in de grond te verankeren en zorgen dat de korf/korven goed blijven staan. Plaats daarna de steenkorf/steenkorven over de grondankers of stabiliteitspalen en maak deze hier aan vast.

Stap 3

Plaats de inbouw-buitenhaard in de steenkorf

Als je steenkorf recht staat en verankerd is, kan je de inbouw-buitenhaard in de korf plaatsen.

Schuif de inbouw-buitenhaard in de voorgemaakte opening(en) van de steenkorfrooster(s). Controleer of de inbouw-buitenhaard mooi en recht in de opening past.

Monteer daarna het rookkanaal met de schoorsteen- of regenkap boven op de inbouw-buitenhaard.

Stap 4

Vul de steenkorf/steenkorven met siergrind of stenen

Vul ten slotte de steenkorf met siergrind of stenen.

Wees tijdens het vullen voorzichtig om het siergrind of de stenen niet te bruut in de korf/korven te laten vallen. Zo vermijdt je het risico dat je de buitenhaard beschadigt.

Controleer tijdens het vullen ook regelmatig of alles nog waterpas blijft staan. 

Sluit na het vullen van de steenkorf/steenkorven het bovenste rooster van de korf en maak de korf/korven dicht met enkele ringkrammen. 

buiten-openhaard

Een opbouw tuinhaard of buitenkeuken plaatsen met muurelementen?

Gaat je voorkeur toch naar een opbouw buitenhaard of zelfs een hele buitenkeuken? Dan laten we je graag kennismaken met de MOODUL Creations van Marlux. Zoals we hierboven reeds aanhaalden, zijn dit modulaire betonblokken waarmee je eender wat kan bouwen in je tuin. Het kwalitatief beton zorgt voor een moderne en strakke look. Bovendien kan je kiezen uit verschillende formaten, die perfect op elkaar aansluiten.

Dankzij de montageonderdelen uit roestvrij staal, verloopt de installatie van de bouwelementen snel en  eenvoudig. De ankerbouten, verbindingsplaten, binnen- & buitenhoeken zijn op maat gemaakt en zorgen voor een gebruiksvriendelijke installatie. Geen lijm nodig dus!

En dan… genieten maar!

Is je inbouw-buitenhaard helemaal klaar? Verzamel dan enkele houtblokken of kolen en steek de haard gezellig aan. Pak je tuinstoelen erbij en ga zet jezelf  of gooi meteen wat lekkers op het bbq-rooster. Genieten maar!  

Heb je een vraag? Bel ons!