Terug naar overzicht

Jouw terras of oprit reinigen? Onze tips!

Een mooi terras is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Zodra de zon schijnt, is het dan ook heerlijk vertoeven op je terras. Helaas kan een terras na verloop van tijd vuil en onaantrekkelijk worden door ophoping van stof, bladeren, algen en ander vuil. Gelukkig zijn er heel wat manieren om je terras weer proper te krijgen.

In dit blogbericht geven we je graag een aantal handige tips en tricks om je terras grondig te reinigen en te onderhouden. Of je nu een houten terras, een tegelterras of een natuurstenen terras hebt, met onze tips kan je elk soort terras opnieuw laten stralen.

Lees snel verder!

Jouw terras of oprit reinigen? Onze tips!

Terrastegels reinigen

Liggen er terrastegels op jouw terras? Dan hebben deze wellicht een andere soort reiniging nodig dan klinkers. Maar ook terrastegels bestaan weer uit verschillende materialen. Hierbij onze tips voor alle soorten terrastegels.

Keramische terrastegels reinigen

Keramische terrastegels zijn duurzaam en vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Toch kan het zijn dat deze na de winterperiode een opfrisbeurt nodig hebben.

  1. Veeg regelmatig: een eenvoudige manier om te voorkomen dat vuil zich ophoopt, is door regelmatig te vegen.
  2. Gebruik warm water en een harde borstel: vaak wordt aangeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken. Een hogedrukreiniger kan echter te krachtig zijn en zo je voegen beschadigen. Gebruik daarnaast zeker een sterke reiniger speciaal voor keramische tegels zoals Cerasol (1 of 5L)
  3. Verwijder hardnekkige vlekken: heb je last van hardnekkige gebruiksvlekken, gebruik dan een intensieve reiniger zoals onze Intens Clean (1 of 5L) om ze te verwijderen. Schuur je terras met deze intensieve reiniger en spoel nadien goed met warm water. Jouw terras zal er weer als nieuw uitzien.
  4. Verwijder cementresten: het verwijderen van cementresten en kalk die achterblijven op je tegels, kan je het beste met een cementsluierverwijderaar voor keramische tegels doen. Gebruik hiervoor onze P803 (1L). Reinig het terras nadien nog eens extra met Intens Clean (1 of 5L). Wacht zeker 4 weken nadat het terras gevoegd is.
TIP

Een hogedrukreiniger kan schade brengen aan tegels, klinkers en hun voegen. Daarom raden wij ten stelligste een hogedrukreiniger af. Veeg of blaas regelmatig bij droog weer het stof, vuil en/of bladeren van je terras, oprit of tuinpad om zo een mooie tuin te behouden.

keramische terrastegels reinigen

Betontegels reinigen

De reinigingsmethode van betontegels en betonklinkers vereist vrijwel dezelfde aanpak. Het is enkel zeer belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de materialen.

Betontegels zijn gemaakt van cement, zand, water en soms andere toevoegingen zoals pigmenten. Doordat ze minder hard zijn dan keramische tegels zijn ze gevoeliger voor slijtage, krassen en barsten.

Betontegels kunnen echter poreus zijn en zijn daarom gevoeliger voor vlekken en aantasting door vocht. Bij gecoate betontegels moet je voorzichtig zijn bij het kiezen van een reinigingsoplossing om te voorkomen dat de coating beschadigd geraakt terwijl je bij keramische tegels iets agressiever te werk kan gaan.

  1. Veeg regelmatig: een eenvoudige manier om te voorkomen dat vuil zich ophoopt, is door regelmatig te vegen. Dit doe je best wanneer het vuil opgedroogd is zodat je met een straatborstel makkelijk het vuil wegveegt. Als je dit regelmatig doet, dan hoef je stap 2 niet uit te voeren. Vermijd slijk op je betontegels of veeg dit pas weg wanneer het is opgedroogd. Zo voorkom je dat je het slijk verdeelt over een groter oppervlak. Het is normaal dat er gebruikssporen zijn bij betontegels, vlekken zullen door weersomstandigheden stilletjes verdwijnen. 
  2. Gebruik warm water en een harde borstel: vaak wordt aangeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken. Een hogedrukreiniger kan echter te krachtig zijn en zo je betontegels beschadigen. Heb je een terras in betontegels dat al een lange tijd niet goed onderhouden is? Gebruik dan Terras New (1L) om je terras terug op te frissen. 
  3. Verwijder hardnekkige vlekken: heb je last van hardnekkige vlekken zoals vet of olie, gebruik dan een ontvetter zoals onze Oil Remover (0,25L) om ze te verwijderen. Breng het ontvettingsmiddel aan op de vlek en laat enkele minuten intrekken voordat je het afspoelt met water.
  4. Gebruik een preventieve coating: om te voorkomen dat er vuil of aanslag op je betontegels ontstaat, gebruik je onze Sikagard 907W (5L) als coating om je tegels te beschermen. Deze coating is een 1-component, UV-bestendig en water-gebaseerd hars. Het heeft een dubbele functie: het beschermt poreuze ondergronden tegen water en olievlekken én het stabiliseert tevens het zand in de voegen.
betontegels reinigen

Natuursteen terras reinigen

Bij het reinigen van natuursteentegels zijn er wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden om schade aan de tegels te voorkomen.

  1. Kies het juiste reinigingsmiddel: natuursteen is gevoelig voor zuren en alkalische stoffen, gebruik dus geen agressieve of bijtende middelen. Gebruik alleen reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen zoals bijvoorbeeld onze Piraat (1L).
    1. Test ook de reinigingsoplossing op een klein, onopvallend deel van de tegels voordat je de hele vloer gaat reinigen.
  2. Vermijd schurende materialen: schurende materialen zoals staalwol of schuurpapier kunnen de oppervlakte van de natuursteen beschadigen en krassen veroorzaken. Gebruik in de plaats daarvan een zachte borstel of spons.
  3. Vermijd hoge druk: een hogedrukreiniger kan schade brengen aan de tegels en voegen. Daarom raden we dit ten stelligste af. Het resultaat is in veel gevallen direct te zien, de schade is echter niet altijd direct zichtbaar maar immens groot. In de meeste gevallen worden de voegen beschadigd waardoor scheurvorming sneller gaat optreden of zelfs tegels die los komen bij het vriezen.
  4. Onderhoud de tegels regelmatig: om vele jaren te kunnen genieten van een mooi natuurstenen terras, raden we aan de tegels regelmatig te poetsen met een voedende zeep. Gebruik hiervoor de Floor Energy (1L) die de natuursteen terug zijn oorspronkelijke glans geeft.
  5. Verwijder cementresten: het verwijderen van cementresten en kalk die achterblijven op de tegels, kan je het beste met een cementsluierverwijderaar voor natuursteentegels doen. Gebruik hiervoor onze Cena (1L). Reinig het terras nadien met de Floor Energy (1L). Wacht zeker 4 weken nadat het terras gevoegd is.
natuursteen reinigen

Klinkers reinigen

Naast terrastegels zijn klinkers ook een populaire keuze voor opritten, terrassen en tuinpaden. Na verloop van tijd kunnen klinkers vuil worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig je klinkers te reinigen om hun uiterlijk en functionaliteit te behouden. De belangrijkste tip is hier ook weer om tijdig je klinkers proper te vegen wanneer deze droog zijn. Heb je toch te maken met sterke vervuiling doordat er langere tijd geen onderhoud is gebeurd? We bieden je graag een stappenplan om alle soorten klinkers terug presentabel te maken.

Betonklinkers reinigen bij sterke vervuiling

  1. Begin met het verwijderen van los vuil met een bezem of bladblazer
  2. Maak een schoonmaakoplossing van warm water en een mild reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld Terras New (1L) terrasreiniger.
  3. Breng de schoonmaakoplossing aan op de betonklinkers met een borstel en laat enkele minuten intrekken (afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil)
  4. Schrob de betonklinkers grondig
  5. Spoel af met schoon water. Gebruik hiervoor een tuinslang en vermijd te allen tijde een hogedrukreiniger. Dit kan leiden tot het afbrokkelen van de oppervlakte van de klinkers en het leegspuiten van je voegen.
  6. Laat de betonklinkers volledig drogen
  7. Om te voorkomen dat de betonklinkers in de toekomst opnieuw snel vuil worden, kan je overwegen om ze te behandelen met een coating. Hiervoor raden we aan om Sikagard 907W (5L) te gebruiken als coating om je klinkers te beschermen tegen vuil, vlekken & water. Het zorgt er ook voor dat de voegen gestabiliseerd worden waardoor onkruid minder kans maakt.
TIP

Houd er rekening mee dat sommige reinigingsmiddelen agressiever kunnen zijn dan andere. Als je twijfelt, raadpleeg dan de instructies van de fabrikant van de betonklinkers of vraag advies aan een professional.

betonklinkers reinigen

Kleiklinkers reinigen 

Hoewel kleiklinkers en betonklinkers verschillende materialen zijn, is het reinigen ervan heel vergelijkbaar. Toch zijn er enkele verschillen.

Kleiklinkers zijn gemaakt van gebakken klei en van nature minder poreus dan betonklinkers. Dat betekent dat ze minder snel vuil en vlekken absorberen dan betonklinkers. De gevoeligheid van krassen is vergelijkbaar met die van een betonklinker.

kleiklinkers reinigen

Houten terras reinigen

Een houten terras kan een mooie toevoeging zijn aan elke woning. Hout moet echter regelmatig onderhouden worden om zijn levensduur te verlengen en de uitstraling van het terras te behouden.  Hierbij onze tips!

  1. Verwijder los vuil
  2. Vul een emmer lauw water met reinigingsmiddel Terras New (1L) toe
  3. Schuur het volledige terras grondig
  4. Laat het reinigingsmiddel een 5-tal minuten inwerken
  5. Spoel het terras af (met een tuinslang)
  6. Trek het water weg met een vloertrekker en laat het terras volledig drogen
  7. Belangrijk om je vlonder jaarlijks in de olie te zetten voor een mooi terras.
houten terras reinigen

Groen aanslag verwijderen & terras ontmossen

Met bovenstaande tips kan je alvast aan de slag met het reinigen van je terras of oprit. Heb je echter te maken met een hardnekkig probleem zoals groene aanslag? Dan geven we je graag nog wat specifieke tips voor dit probleem.

Groene aanslag kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals de weersomstandigheden en de nabijheid van bomen of planten. Gelukkig zijn er verschillende methoden om groenaanslag te verwijderen en je terras of oprit er weer als nieuw te laten uitzien.

Er zijn verschillende situaties om groenaanslag te verwijderen, hier zijn enkele tips die je kunnen helpen: 

  1. Gebruik geen hogedrukreiniger: het is een snelle en effectieve manier om groenaanslag te verwijderen. Het zal er echter voor zorgen dat het oppervlak van je stenen of hout beschadigd wordt waardoor het nadien nog sneller groen en vuil zal worden.
  2. Bij normale groenaanslag: in ons assortiment vind je Greenaway (5 of 10L) voor het verwijderen van groene aanslag. Dit product heeft geen intensieve verwerking nodig waardoor het uitermate geschikt is voor iedereen. Het is te gebruiken voor terrassen, opritten, afsluitingen, gevels, grindparkings etc.
    1. Verwijder eerst met een harde borstel al het vuil.
    2. Verdun het product met water naargelang de groenaanslag (licht 1/20, normaal 1/10) en verdeel dit over het oppervlak (met een gieter of een druksproeier).
    3. Laat het product goed opdrogen. Het beste resultaat zie je de volgende dag wanneer het tijd heeft gehad om in te trekken. Verwerk Greenaway op een droge dag want regenval zal dit verdunnen en wegspoelen waardoor het resultaat minder zichtbaar zal zijn. 
  3. Bij een sterkte groenaanslag met mossen (korstmossen en algen): gebruik hiervoor Sikagard-715 W (5L) dat speciaal is ontworpen om deze hardnekkige mossen, kortmossen en algen te verwijderen. Dit product heeft een zeer krachtige werking op verschillende ondergronden zoals terassen, opritten, balkons, zonnewering, muren, daken, sierstenen, grafstenen, etc.
    1. Breng rechtstreeks aan op het gereinigde oppervlak met een borstel, spons of druksproeier.
    2. Laat Sikagard-715 W (5L) gedurende 5 tot 10 minuten inwerken
    3. Spoel daarna het oppervlak af (tuinslang) om de verontreiniging te verwijderen. Als nog niet alles weg is, kan je de reinigingsprocedure herhalen.

Dit zijn de meeste effectieve producten om de groenaanslag doeltreffend te verwijderen.

groenaanslag terras

Schutting onderhouden 

Niet enkel je terras of oprit kan soms last hebben van groene aanslag. Ook je schutting moet goed onderhouden worden.

  1. Reinig de schutting regelmatig: afhankelijk van het materiaal van je schutting kun je deze schoonmaken met een harde borstel. Dit doe je best wanneer de afsluiting droog is.
  2. Verwijder vuil en groene aanslag: vuil en groene aanslag kunnen de schutting aantasten. Gebruik daarom een speciaal reinigingsmiddel om dit te verwijderen, zoals onze Greenaway (5 of 10L) die geschikt is voor alle oppervlakken. De verwerking hiervan is identiek zoals hierboven beschreven.
  3. Verwijder klimplanten: klimplanten zoals klimop kunnen de schutting beschadigen en het is daarom belangrijk om deze regelmatig te verwijderen.
  4. Bescherm je betonafsluiting: een betonafsluiting kan je zeer goed beschermen tegen vuil en groene aanslag door middel van een hars. Je kan na het plaatsen of na een goede reinigingsbeurt deze betonafsluiting met hars (1kg) behandelen. Hierdoor zullen de poriën verdicht worden en vuil en groene aanlag geen kans meer krijgen. Dit zal je wel moeten herhalen na verschillende jaren om een top resultaat te behouden. Kies je voor een betonafsluiting met een houten schutting is het harsen zeker geen overbodige luxe.
schutting onderhouden

Specifieke vragen voor het onderhouden van je tuin & terras? 

Het onderhouden van je terras, tuin of oprit kan soms wat tijd of moeite vergen, maar het is het zeker waard. Door regelmatig onderhoud te doen, zorg je ervoor dat je materialen er altijd op hun best uitzien en veel langer meegaan.

Enkele tips om in gedachten te houden zijn regelmatig schoonmaken, aanbrengen van beschermende coatings en voorkomen van schade.

We hopen dat je met onze tips nog meer kan genieten van je tuin & terras! 😉

Heb je een vraag? Bel ons!