• Gratis verzending vanaf €2.000
 • Tot 30 dagen retourneren
 • Transportkosten per provincie
  • België
  • Antwerpen€ 75,00
  • Limburg€ 120,00
  • Vlaams-Brabant€ 145,00
  • Oost-Vlaanderen€ 145,00
  • Brussel€ 150,00
  • Waals-Brabant€ 175,00
  • Luik€ 195,00
  • Henegouwen€ 215,00
  • Namen€ 240,00
  • Luxemburg€ 255,00
  • West-Vlaanderen€ 195,00
  • Nederland
  • Noord-Brabant€ 120,00
  • Limburg€ 145,00
  • Zeeland€ 135,00
  • Zuid-Holland€ 165,00
  • Gelderland€ 195,00
  • Utrecht€ 140,00
  • Noord-Holland€ 240,00
  • Flevoland€ 215,00
  • Overijssel€ 225,00
  • Friesland€ 295,00
  • Drenthe€ 280,00
  • Groningen€ 280,00

15 reviews

HomeBlogBuitenterras plaatsen met keramische tegels

Buitenterras plaatsen met keramische tegels

Er zijn verschillende manieren waarop je een terras in keramische tegels kan plaatsen. De meest voorkomende plaatsingswijze die in België gebruikt wordt is de verlijming van tegels op een chape. Deze manier van plaatsen zal ik hier verder toelichten. Of dit de meest ideale manier van plaatsen is kan ik niet zeggen, maar in deze plaatsingswijze hebben de Belgische aannemers het meeste vertrouwen.

15 januari 2019 - Bart Hillen

Hoe kies je de juiste terrastegels? 

Eerst en vooral is het belangrijk om de juiste keramische tegel te kiezen. Zorg er voor dat je jezelf correct laat adviseren. Kies altijd voor een tegel van minstens 1,8 cm dik. Op deze wijze kom je automatisch uit bij de keramische tegels van 2 cm. In vloerwinkels worden er soms heel goedkope actietegels van 1 cm dik aangeboden als terrastegel. Ondanks dat deze tegels anti-slip zijn, zijn deze niet geschikt als terrastegel in een land waar er elk jaar een periode van vriestemperaturen is, zoals bij ons in België.

Vervolgens moet je jezelf de vraag stellen of je een smalle (3-4 mm) of brede voeg wil. Als je graag een smallere voeg wil, opteer dan voor een tegel die gerectificeerd is. Dit wil zeggen dat de tegel, nadat die gebakken is, op maat wordt gezaagd. Hierdoor zijn alle tegels, van eenzelfde productie, exact even groot en is de zijkant van de tegels mooi strak en recht. Je kan dit eventueel testen door 2 tegels tegen elkaar te schuiven. Bij een gerectificeerde tegel zal er tussenin geen voeg ontstaan.

De kleur, het formaat en het patroon van de tegel is een persoonlijke keuze. Kies vooral voor de tegel die je mooi vindt en laat je niet te fel leiden door de prijs. De grootste reden waardoor sommige tegels goedkoper zijn dan andere zit hem niet in de kwaliteit, hardheid of slijtvastheid van de tegel maar in het wisselend patroon. Een ‘goedkopere’ tegel zal veel minder tot geen variatie in de print hebben.

Ondergrond voor je terras opbouwen

Voordat je met de opbouw van jouw terras kan beginnen, zal je eerst het bestaande terras moeten uitbreken. Dit is niet altijd het leukste werk, maar een opbouw vanaf nul is de beste manier om lang van een mooi terras te kunnen genieten.

Vroeger werd er wel eens beton gegoten als basis van een terras. Tenzij je op een moerassig en nat stuk grond woont, zou ik dit absoluut vermijden. Doordat een beton volledig ondoordringbaar is, kan het water dat toch door de voegen naar binnensijpelt, niet weg. Dit water kan voor eventuele problemen zorgen bij vriesweer.

Probeer daarom altijd te werken met een onderlaag van 10-15 cm gebroken beton- of steenpuin. Dit zal ervoor zorgen dat het water altijd in de bodem kan sijpelen. Leg hier een geotextiel over, deze zal zorgen voor een goede drainage en een scheiding tussen puin en chape. Heb je al een goed drainerende ondergrond van bijvoorbeeld zand, dan zal het puin misschien niet nodig zijn.

Bovenop de geotextiel kan je werken met een chape of gestabliseerd zand met 150-200 kg cement/m³. Zorg hier voor een laag van +/- 15 cm met een afwatering van 1,5%. Zorg steeds voor een vlak geheel zonder oneffenheden die je er met de lijm niet uitkrijgt. Heb je een groot terras, vergeet dan zeker geen uitzetvoeg te plaatsen. Houd er rekening mee dat hierboven ook een voeg in de tegels komt.

Voordat je de tegels kan verlijmen met een normale tegellijm voor buiten, genre SikaCeram® 250 Starfix, moet je de chape laten uitdrogen. Houd hier rekening met minimum 1 week. Ben je van plan om met SikaCeram® 500 Ceralastic te werken, dan is deze droogtijd niet nodig.

De geschikte tegellijm kiezen

Er zijn veel soorten en merken tegellijm op de markt. Ons vertrouwen gaat uit naar de tegellijmen van Sika. Als het gaat om tegellijm die je buiten gaat gebruiken, moet je rekening houden dat deze lijm voldoet aan de C2TE S1 norm. Hiervoor bieden wij de SikaCerm® 250 Starfix aan. De ideale tegellijm voor binnen en buiten. Gebruik je deze lijm, dan moet je de tegels zeker dubbel verlijmen. Dit wil zeggen dat je op de chape en aan de tegellijm moet smeren. De chape moet droog zijn bij gebruik van deze lijm.

Ben je van plan om te werken met de SikaCeram® 500 Ceralastic C2E S2 te werken, dan werk je met een super elastische tegellijm. Als je deze plaatst met de speciaal voorziene kam met pinnetjes, zorg je voor een waterdichte ontkoppeling onder je tegels. Het risico op doorsijpelend water wordt quasi gereduceerd tot nul. Deze lijm kan extra interessant zijn als je bijvoorbeeld een onderliggend beton hebt die slecht afwatert. Er is nog een groot voordeel, en dat is het voordeel van tijd. Je kan deze lijm de dag na de chape onmiddellijk gebruiken om tegels te plaatsen. Probeer het terras in 1 keer af te werken, anders zeker de lijm overschot verwijderen.

Keramische tegels worden nog te vaak in de mortel gelegd. Dit is een snelle manier van plaatsen, de chape en de tegels kunnen op één dag geplaatst worden en het is minder belangrijk dat de chape perfect vlak ligt. De ideale plaatsingswijze voor een natuursteen tegel. Deze zuigt namelijk aan waardoor de tegel goed hecht aan de mortel. Het grote probleem van een keramische tegel is dat deze niet aanzuigt. Hierdoor bestaat de kans dat door weersverschillen de tegels gaan loskomen. Een goede raad bij de plaatsing van keramische tegels, gebruik altijd een tegellijm.

Tegels plaatsen

Voordat je begint met het plaatsen van de tegels meet je best even uit hoe het uitkomt met de tegels. Wil je de lijnen van binnen laten doorlopen of begin je in een hoek? Probeer ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk moet zagen. Voor keramische tegels van 2 cm kan je best een goede diamantschijf of zelfs een waterzaag gebruiken.

Werk met tegelhoekjes of een touw om je voegbreedte aan te houden. Heb je niet gerectificeerde tegels, dan is dit iets moeilijker. Je kan ook gebruik maken van een nivelleersysteem voor tegels van 2 cm. Hierdoor heb je een vaste voegbreedte en kan je de tegels mooi op de zelfde hoogte plaatsen door de kruisjes aan te draaien.

Tegels opvoegen

Maak de dag na het plaatsen van de tegels de voegen proper met een mes. Verwijder al de overtollige stukjes lijm en breek eventueel de bruggetjes van het nivelleersysteem af. De dag nadien is dit nog niet te hard waardoor het vrij ‘gemakkelijk’ te verwijderen is. Voor het opvoegen zelf kan je best een weekje wachten, dan is de lijm voldoende uitgedroogd.

Voor de keuze van het voegsel opteer je het best een voorgemaakt voegsel boven een eigen mengeling van zand en cement. Het voorgemaakte voegsel, genre SikaCeram® CleanGrout, kan je in verschillende kleuren krijgen en is bovendien nog een beetje flexibel. Ook kan je hier meestal een bijpassende siliconenkit in vinden. Zorg ervoor dat je tijdens het opvoegen een emmer water en spons bij de hand hebt. Als het voegsel al een beetje begint te drogen, kan je de tegels al zachtjes afkuisen. Zo blijft er minder voegsel op de tegels achter.

Als je alles mooi hebt opgevoegd, laat het terras dan rustig drogen en blijf er een paar dagen af. Wanneer alles een paar dagen heeft gedroogd, kan je de muuraansluiting en de uitzetvoegen afkitten met bijpassende siliconen Sikasil-C van Sika.

Afwerking van het terras

Is er toch wat cementsluier blijven hangen op de tegels, dan kan je deze na 2-3 weken verwijderen met cementsluier verwijderaar. Gebruik hiervoor een kwalitatief product zoals P803 van Berdy. Heb je natuursteen geplaatst, dan gebruik je best Cena.

Reinig nadien het terras met Intense Clean van Berdy als je een keramische tegel geplaatst hebt. Heb je natuursteen geplaatst, gebruik dan Piraat. Deze producten kan je nadien ook gebruiken voor het verdere onderhoud van je tegels.

Genieten van jouw terras

Na al het zware werk is het tijd om te genieten. Zet je tuinset op het terras, en schenk jezelf een verfrissend drankje in.

Deel dit bericht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle laatste acties en kortingen!
Heb je een vraag? Bel ons!